Връзка със Сърцето
Дишане от Сърцето


по материали от HeartMath Institute, тази медитация е базирана на техните изследвания и проучвания за връзката между физическата и духовната реалност на Сърцето

от: Георги Георгиев


Споделям един лесен начин за синхронизиране със сърцето. От време на време започваме медитациите с дишане от сърцето, ето малко повече за това.

Напълно е възможно на изцяло физическо/клетъчно ниво да се синхронизираме със сърцето и неговата енергия. Когато това е факт в тялото, се изгражда много силна кохерентност или връзка в нервната система между мозъка и сърцето. Така сърцето предава изключително силни хармонични сигнали към мозъка, а той от своя страна е свързан с всеки орган в тялото.

Сърцето е с 5000 пъти по-силна магнитна енергия от мозъка и с 60 пъти по-силна електрическа енергия от него. Когато то управлява тялото, буквално сме в синхрон с неговите пулсации (клетките на сърцето са единствените, които пулсират) изпитваме дълбока радост, смирение и хармония.

Какво означава това, че Сърцето е с по-силно електро-магнитно поле от Мозъка? Означава простичко, че независимо какви мисли и полярни емоции имате, вибрацията на Сърцето може да ги обгърне, овладее и преобразува.

Когато тази връзка липсва, мислите са объркани, контролиращи и емоциите често са хаотични, има постоянно съмнение и желание да се доказваме, разочарования, осъждане и прочие.

И така:

Първо: Затворете очи и поставете ръка върху гръдната кост пред сърцето.

Второ: Извикайте в съзнанието си някоя картина или чувство на хармония, любов или симпатия към нещо реално съществуващо в живота ви, на което държите - бебе, домашно животно, любимо място сред природата, каквото и да е.

Трето: Дишайте съзнателно и равномерно, като в същото време си представяте, че дишате от сърцето. Просто знайте това, не е нужно нищо да визуализирате.

Четвърто: Фокусирайте се върху паузите между вдишванията и издишванията. Фокусиране означава съзнателно да потъвате в тях и нищо повече - просто ги отбелязвайте и потъвайте в тях - това е моментът, в който в главата няма мисли. С времето ще разберете какво се има предвид. Дишането си остава непрекъснато, без задържане на дъха.

Намасте